Hvad er Status Epilepticus?

Vi er ikke læger hos Danish Care Technology, så vi har ikke kompetence til at rådgive om epilepsi og anfaldsbrydende lægemidler. Hvis du har spørgsmål til dette, så kontakt din egen læge eller epilepsiforeningen.

Status epilepticus er en betegnelse for farlige langvarige epileptisk anfald. Alle typer af epileptiske anfald kan udvikle sig til status epilepticus, med det sker sjældent  Denne artikel handler om generaliseret tonisk-klonisk status epilepticus, som er det mest almindelige. Vi har skrevet mere indgående af det almindelige tonisk-kloniske anfald her.

I 95% af tilfældene stopper et tonisk-klonisk epilepsianfald af sig selv, inden der er gået 5 minutter - men ikke altid. Status epilepticus er et uafbrudt epilepsianfald, eller serier af anfald der ligger meget tæt. Det kan fortsætte i over 30 minutter.

Under et "almindeligt" epilepsianfald er det svært at trække vejret, men fordi at anfaldet varer relativt kort tid, giver iltmanglen ikke permanente skader. Status epilepticus er længerevarende, og det lange anfald giver betydelig risiko for alvorlig hjerneskade og død.

Faren ved status epilepticus kan mindskes, hvis:

  1. Den rette medicin altid er i nærheden.
  2. Der eksisterer en aftale om, hvordan medicinen skal gives.
  3.  Anfaldet bliver opdaget så tidligt som muligt.

Behandling af Status Epilepticus

Status Epilepticus standses ved at give anfaldsbrydende medicin. Personen med status epilepticus er bevidstløs og i kramper, så medicinen kan ikke indtages normalt. I stedet gives medicinen oftest i en vandig opløsning, enten gennem endetarmen eller gennem slimhinderne i munden - afhængig af medicintype.

Medicintyperne der gives vil oftest være midazolam eller diazepam. Begge medikamenter kan bruges til både børn og voksne. Alternativer kan være phenytoin eller fosphenytoin.

Behandlingen er individuel - hav altid en plan

Det kan variere fra person til person, hvilken medicin der virker og hvordan den skal gives. Dosis afhænger blandt andet af kropsvægten, og om personen er tilvænnet medicinen. For små doser virker ikke efter hensigten, for store doser kan også være farlige ved f.eks at hæmme vejrtrækningen.

 For at kunne hjælpe hurtigt og konsekvent er det praktisk at have en liste af forholdsregler, som deles med plejepersonalet eller pårørende. En plan øger trygheden for alle involverede. Diskuter anfaldsbehandling med din læge og plejere for at finde den bedste løsning for dig.

Uopdagede anfald er de farligste

Under status epilepticus gør kramperne, at man ikke kan opretholde en normal vejrtrækning. Jo længere tid uden normal vejrtrækning, jo større chance for alvorlige skader. Derfor gælder det om at opdage anfaldet så tidligt som muligt.

Det værste der kan ske, er at anfaldet slet ikke bliver opdaget. Det kan ske om natten, hvor andre sover, mens personen er ude at gå, eller bare er alene på sit værelse.

Dette skaber ofte et dillema imellem hvor meget overvågning man skal accepterer, og hvor stor risiko der er for status epilepticus.

Danish Care Technology har udviklet vores Epi-Care serie for at sikre, at epilepsianfald bliver opdaget. En effektiv epilepsialarm betyder, at pårørende eller plejepersonale kan standse Status Epilepticus, uden at skulle døgnovervåge, eller fjerne den personlige frihed for personer med epilepsi.

Epi-Care 3000_1.jpg

Epi-Care 3000

Er udviklet til at overvåge anfald under søvn. Den er også velegnet til børn.

Epi-Care free1.jpg

Epi-Care free

Til personer der gerne vil have eget værelse eller egen lejlighed. Det lette armbånd gør, at alarmen ikke bliver et forstyrrende element i hverdagen. Den virker også under søvn.

Epi-Care_mobile2.jpg

Epi-Care mobile

Giver den største bevægelsesfrihed. Den kan tages med overalt. Epi-Care mobile kan også bruges under søvn.

Fordi at Epi-Care epilepsialarmer i yderste konsekvens kan redde liv, kan du i nogle tilfælde få alarmen bevilligede som hjælpemiddel fra din kommune. Læs mere om dine rettigheder her.