Hvad er et tonisk-klonisk anfald?

Norsk Epilepsiforbund og Specialsykehus for epilepsi, har lavet en række videoer, hvor skuespillere simulerer epileptiske anfald. Her er deres version af et tonisk-klonisk anfald.

Det tonisk-kloniske anfald

Epileptiske anfald findes i mange udgaver. Det generaliserede tonisk-klonisk krampeanfald er det mest kendte, og nok det de fleste mennesker tænker på, når de forestiller sig et epileptisk anfald. Det blev også tidligere kaldet for et "Grand mal" anfald, men denne betegnelse ved at glide ud af sprogbruget. 

Det tonisk-kloniske, er delt op i to faser. Anfaldet starter med en pludselig stivhed i kroppen, som kaldes den toniske fase. Man kan føle at luften trykkes ud af lungerne, og det bliver umuligt at bevæge sig. Derefter mister personen ofte bevistheden helt eller delvist og man falder til jorden. 

Herefter begynder den kloniske fase, med trækninger og kramper i musklerne.
Det er vanskeligt at trække vejret under anfaldet, og læberne bliver ofte blå af iltmangel. Det er almindeligt at bide sig i tungen og opleve ufrivillig vandladning, ligesom der kan opstå fråde om munden.
Efter anfaldet er personen desorienteret, forpustet og træt.

Danish Care Technology har ikke kompetence til at rådgive om selve sygdommen epilepsi. Hvis du har spørgsmål, så kontakt din læge eller epilepsiforeningen.

Er tonisk-kloniske anfald farlige?

Et generaliseret tonisk-klonisk anfald er som oftest ufarligt, men personen kan bide sig selv, eller få faldskader.

I sjældne tilfælde varer et tonisk-klonisk krampeanfald meget længe, og det kan være farligt. Lange anfald giver risiko for varige skader, da personen har svært ved at trække vejret.
I værste fald kan det være livstruende, eller give hjerneskader. Hvis anfaldet ikke er stoppet efter 3 - 5 minutter, er det nødvendigt at stoppe anfaldet med medicin.

Sådanne anfald er særligt farlige under søvn, eller i andre sammenhænge hvor den epilepsiramte er alene. 

Vores epilepsialarmer Epi-Care freeEpi-Care mobile og Epi-Care 3000 kan sikre at farlige anfald bliver opdaget og stoppet i tide, og at pårørende eller plejepersonale kan være ved den epilepsiramtes side under og efter anfaldet.

Epilepsiforeningen har en artikel, om hvilke typer medicin der kan benyttes til at stoppe anfald.

Epi-Care kan genkende Tonisk-kloniske anfald

Et generaliseret tonisk- klonisk anfald er let genkendeligt. Først den pludselige stivhed, og senere krampeanfaldene hvor musklerne skiftevis spændes og afslappes. Epi-Care alarmerne kan overvåge den epilepsiramtes bevægelser, og alarmerer når den opdager kramperne.

Alle Epi-Care alarmer består af en sensor, der kan måle bevægelser. Sensoren er på størrelse med et ur, og bliver placeret på håndleddet, (eller på sengen - sengealarmen Epi-Care 3000). Data fra sensoren bliver hele tiden overvåget, og hvis alarmen opdager et bevægelsesmønster der svarer til et Tonisk-Klonisk anfald, giver den automatisk alarm.

I klinisk test har Epi-Care free bevist at den kan opfange 95 procent af alle anfald. Du kan læse artiklen i det videnskabelige tidsskrift Epilepsia her (På Engelsk)

Som sagt findes der en række forskellige anfaldstyper, hvor kroppen reagerer meget anderledes end det tonisk kloniske anfald. Disse anfald kan vores epilepsialarmer ikke genkende.

Dansk Epilepsiforening har en god gennemgang af de forskellige typer epilepsi, som du kan læse her.

Sådan ser et generaliseret tonisk-klonisk anfald ud - Set gennem "øjnene" af vores Epi-Care free og Epi-Care mobile.

Epi-Care free er Klinisk testet. Det betyder at der er bevis på at alarmen holder hvad den lover, og registerer epileptiske anfald. Undersøgelsen er blandt andet foretaget på Epilepsihospitalet Filadelfia i Dianalund

De tre forskellige farver repræsenterer de tre forskellige retninger som sensoren måler.

Billeder er fra artiklen: Detection of generalized tonic–clonic seizures by a wireless wrist accelerometer: A prospective, multicenter study - en videnskabelig artikel om teknologien bag Epi-Care alarmerne.

 

Lær mere om Epileptiske anfald